Cultuurshock

Na 2 jaar twijfelen is de kogel door de kerk. Ik heb voor mijn bedrijf kantoorruimte gehuurd. Ruim 6 jaar geleden begonnen in een klein kamertje en in 2012 de garage omgebouwd tot kantoor. Maar ja, ook hier past het nu niet meer.

Dat het niet meer past heeft een aantal redenen. Ten eerste is de ruimte letterlijk te klein geworden voor de hoeveelheid materiaal die ik nodig heb om te kunnen functioneren. Denk aan belastinggidsen, NOAB cursusboeken, ordners met administratie van cliënten. Maar ook in figuurlijke zin past het niet meer. Denk aan pubers in huis, oude (ruikende) honden in de woonkamer, irritatie omdat ik gestoord wordt door man of kinderen terwijl ik net bezig was om iets uit te puzzelen.

Een veel gehoorde opmerking is dat het juist zo fijn is om vanuit huis te werken en dat het jammer is dat dat dan straks niet meer gaat. Nu kun je, zo wordt er dan gedacht, tussendoor nog even een boodschap doen of een wasje ophangen. Dat lukte in de beginfase natuurlijk inderdaad tussen de bedrijven door nog wel, maar inmiddels heb ik echt geen tijd meer om overdag een wasje te draaien. Sterker nog, zelfs het eten koken wordt wel eens langer uitgesteld dan eigenlijk aanvaardbaar is omdat ik te druk ben met andere dingen.

Hoe ga je dat nu doen met man, kinderen en honden is een veel gestelde vraag. Eerlijk gezegd werkt deze vraag bij mij als een rode lap op een enorme stier. Wordt dat ooit wel eens aan een man gevraagd als hij uit werken gaat? Ik loop heus niet in een tuinbroek met geitenwollensokken en het weekblad Opzij is ook niet aan mij besteed. Maar mensen, even serieus nu! De kinderen zijn van een leeftijd dat je mag verwachten dat ze ook een steentje bij gaan dragen en ook van man-lief zal meer inzet gevraagd gaan worden dan voorheen het geval was. Ze zullen er heus niet van smelten.

“Maar Wan”, zegt mijn vriendin dan, “ze zijn het wel altijd zo gewend geweest dat jij altijd alles maar doet. Dat wordt nog wel even een omschakeling”. Dat klopt natuurlijk ook wel. Maar mijn kinderen en man kennende weet ik een ding zeker. Als ik om 3 uur klaar zit met thee en koekjes, en als ik zelf mijn huis ga poetsen in plaats van dat onze lieve hulpen dat doen, en als ik zelf zou strijken en wassen. Dat is pas een cultuurshock!