Polderkolder bij het UWV

Het UWV kent een regeling waarbij je als zelfstandig ondernemer kunt starten terwijl je werkloos bent. Een enkele keer per jaar word ik dan ook gebeld door iemand die graag van deze regeling gebruik wil maken omdat hij of zij meent gezien zijn leeftijd, beroepskeuze of willekeurig welke andere reden geen werk meer te zullen vinden bij een vaste werkgever. Zo ook meneer P. Meneer P was 57 jaar oud toen hij startte met deze regeling. Hij had een sterk vermoeden dat dit zijn enige optie was om überhaupt nog aan het werk te komen gezien zijn leeftijd maar ook gezien de branche waarin hij werkte. Deze branche had en heeft behoorlijke last van de recessie.

Meneer P had met het UWV afgesproken dat hij voor 12 uur in de week als zelfstandige zou werken, daarom had hij recht op een WW uitkering voor 28 uur in de week. Het UWV stelde wel als eis dat ze op de hoogte gehouden zouden worden over de hoogte van de uren die meneer P als zelfstandige werkt. Dit was een heldere afspraak en meneer P is vol enthousiasme aan het werk gegaan. Langzaamaan begon zijn bedrijf zijn kindje te worden. Soms kwam hij makkelijk aan de 12 uren als zelfstandige maar soms ook niet. De eerste 2 kwartalen van 2014 was het lastig om 12 uur per week in eigen onderhoud te voorzien, maar in het derde kwartaal van 2014 kwam er toch een langverwacht succes en had meneer ineens meer declarabele uren dan de 12 waarvan het UWV op de hoogte was.

Meneer P heeft contact gezocht met het UWV om te vragen of dit surplus aan uren verrekend zou worden met de tekorten van het 1e en 2e kwartaal. Maar ja, na 3 weken had meneer P nog steeds geen antwoord van het UWV. Gelukkig kon de werkcoach van meneer P regelen dat meneer P wel gebeld zou worden door het UWV en dit gebeurde ook. Jammer genoeg stak er toen een storm op die mij wat vreemd in de oren klonk maar na het lezen van alle brieven die meneer P van het UWV heeft gekregen moet ik constateren dat iemand weer een poldermodel in elkaar heeft willen draaien waardoor meneer P nu toch echt de sjaak is.

Meer werken als zelfstandige betekent volgens het UWV namelijk direct dat je met al deze surplus uren gekort wordt op je (broodnodige) WW uitkering. Voor meneer P een typisch gevalletje van jammer maar helaas, 26 uur korting per week, bij het UWV zal er vast wel iemand weer een lekkere bonus hebben bijgeschreven gekregen wegens het lozen van een WW-er.

Er kwam overigens wel een oplossing van hoog polderniveau van de desbetreffende UWV medewerker. Bij het UWV hebben ze als oplossing dat meneer P ook kan stoppen met het werken als zelfstandige en dan kan hij weer gebruik maken van de WW uitkering. Binnen de herlevingstermijn (het oude recht op WW uitkering zeg maar) kan meneer weer starten met zijn bedrijf maar zolang hij dus gestopt is moet hij zijn bedrijf maar slapend houden. Hij mag dan geen btw belaste activiteiten verrichten, geen uitingen doen op social media namens zijn bedrijf en geen advertenties plaatsen of zijn bedrijfswebsite in de lucht houden.

Ik vraag me werkelijk af welke simpele ziel bedacht heeft dat dit een goede oplossing is voor het oplossen van een surplus aan gewerkte uren. Hoe kun je als ondernemer je bedrijf slapend houden? Moet meneer P dan tegen zijn zakenrelaties zeggen als ze hem bellen voor een opdracht dat hij even aan het slapen is in opdracht van het UWV? Dat hij niet precies weet hoe laat zijn wekker gaat? Probeer het volgende week opnieuw, misschien ben ik dan wakker?

Natuurlijk begrijp ik dat wanneer je wilt starten als ondernemer je op een gegeven moment niet meer van het UWV afhankelijk kunt zijn, maar ja…. Wat een “net niet” oplossing is dit zeg!.

Echte Hollandse Polderkolder bij het UWV!