ZZP-discussie

Met belangstelling volg ik de hele discussie over de ZZP-er die geen pensioen opbouwt, geen AOV heeft afgesloten en dan ook nog voor te weinig geld zichzelf “moet” verhuren aan zijn opdrachtgever. Ik voel me niet snel geroepen om een politiek statement te plaatsen in dit blog, maar heel soms borrelt er al tijden iets en komt dat uiteindelijk toch als lava naar de oppervlakte. Maar eerst iets anders, niet afhaken, het een komt uiteindelijk bij het ander.

Hoe kijkt u televisie? Nog steeds analoog, digitaal, of inmiddels bijna uitsluitend via Videoland, Netflix, RTL-XL en NPO gemist en tal van andere “nieuwe” mogelijkheden? Als u traditioneel kijkt, wijst u dan de andere mogelijkheden van de hand of staat u hier wel voor open? Het kan u niet ontgaan zijn, maar om televisie te kijken zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden. Geen van allen goed of fout, lijkt mij. Zo ook voor het verdienen van een eigen inkomen, toch? FOUT!

De tijden zijn sterk veranderd. Vroeger sprak je de dokter aan met dokter en de leraar met meester. Tegenwoordig heet de juf Annet en mijn dokter heet Kees en mijn tandarts Maria. Ook het moderne werken is anders. Helaas zijn de regels nog gebaseerd op de regels van vroegere jaren en heeft de overheid moeite om mee te veranderen. Er zijn veel ZZP-ers in dit land. Overigens vraag ik mij al tijden af wat dat dan is, die ZZP-er? Volgens mij wordt hier namelijk meer mee bedoelt dan alleen die Zelfstandige Zonder Personeel. Ik denk dat hiermee ook wordt bedoeld die Zelfstandige Met Personeel die geen AOV heeft en geen pensioenvoorziening. Of die DGA die geen toegang heeft tot werknemersverzekeringen en die ook geen pensioen heeft afgesloten. De groep is groter dan de term doet vermoeden.

Als zelfstandige hangt het af van de beroepsgroep en je leeftijd hoeveel AOV-premie je moet betalen. In sommige beroepen is dit een extreem hoog bedrag. Pensioen kan ook anders opgebouwd worden dan uitsluitend op de traditionele manier via een verzekeraar. Nu de hele discussie losbarst over deze groep zelfstandigen, schijnzelfstandigheid, AOV en pensioen denk ik dat je de hele discussie breder moet gaan trekken. De hele maatschappij is anders dan pakweg 30 jaar geleden, mensen zijn mondiger geworden en laten zich niet snel meer de kaas van het brood eten. Als mensen kiezen voor zelfstandigheid dan denk ik dat je er van uit kunt gaan DAT ze ook kiezen voor zelfstandigheid. Als je daar aan gaat morrelen, waar de regering nu al een tijdje mee bezig is en wat nu al veel zelfstandigen hun bedrijf heeft gekost, dan moet je ook gaan kijken naar de werknemerspositie en wellicht moet je besluiten dat werknemersverzekeringen voortaan Algemeen geregeld gaan worden waardoor een boel faciliteiten zoals een werkloosheidsuitkering en arbeidsongeschiktheidsvoorziening ook voor zelfstandigen geregeld is via de overheid. Waar dan ook naar gekeken moet worden is in hoeverre een werknemer zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen arbeidsongeschiktheid. Valt hij van zijn paard, breekt hij zijn been op de ski of valt hij van de Euromast tijdens het naar beneden abseilen dan vind ik dat deze kosten niet bij een werkgever terecht mogen komen. Gezien de nieuwe economie denk ik dat je best van mensen mag verwachten dat ze hier een eigen verantwoordelijkheid in nemen. Ik denk dat de overheid nog een lange weg te gaan heeft en dat er nog lang veel onduidelijkheid zal zijn voor alle “ZZP-ers”. Ik hoop dat de overheid het in zich heeft om snel te veranderen/moderniseren.